Οι επιστήμονες της τεχνολογίας

Τα λαμόγια, οι άχρηστοι και οι ηλίθιοι

Ναι είναι αλήθεια. Υπάρχει η κοινωνία στην οποία επιβιώνουν μόνο τα λαμόγια, οι απατεώνες και οι ηλίθιοι. Μια κοινωνία που επιβραβεύει κάθε προσπάθεια κοροϊδίας-εξαπάτησης με σκοπό το χρήμα και τη δόξα. Είναι η ίδια κοινωνία που ανταμοίβει με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα λαμόγια, τους απατεώνες, τους άχρηστους. Τους αντομοίβει και υλικά (με άπλετο χρήμα) και ηθικά καθιερώνοντας τους ως υπερδυνάμεις. Σε αυτή τη κοινωνία είναι δύσκολο να επιβιώσουν οι άξιοι, οι τίμιοι,οι νομοταγείς, τα καλά παιδιά. Η απάντηση στο ερώτημα ''γιατί δε μπορούν να επιβιώσουν'' είναι απλή. Επειδή οι εκμετάλλευση συνδέεται άμεσα με αυτούς τους ανθρώπους, τους καλούς, τους άξιους, κλπ, κλπ.

Όλοι κάποια στιγμή αν σκεφτούμε καλά θα θυμηθούμε τουλάχιστον μία φορά που εκμεταλλευτήκαμε την καλοσύνη κάποιου άλλου και δεν του δώσαμε την κατάλληλη ανταμοιβή ή δεν του δώσαμε καμία ανταμοιβή. Οι αξίες, η τιμή και η καλοσύνη των ανθρώπων αυτών καταλήγει να είναι, αν όχι πάντα, τότε σχεδόν πάντα, η ανταμοιβή τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα αγωνίζονται συνεχώς για να αποκτήσουν μια άνετη ζωή για την οικογένεια τους έχοντας ως οδηγό την αξία της δουλειάς τους, την αξία της προσωπικότητας τους, το σεβασμό στον συνάνθρωπο τους, αλλά ως ανταμοιβή θα παίρνουν πάντα την προσωρινή ευγνωμοσύνη των άλλων ή κάτι ψίχουλα, που στο τέλος θα νιώθουν και υποχρέωση που τα δέχτηκαν.

Η τιμή, η ηθική, ο σεβασμός, είναι αξίες τις οποίες λίγοι εκτιμούν και ακόμα λιγότεροι διαθέτουν. Αξίες που δεν εξαγοράζονται με όλα τα αγαθά του κόσμου. Αξίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα λαμόγια που ξεφυτρώνουν καθημερινά, με μοναδικό σκοπό της ζωής τους το εύκολο και γρήγορο χρήμα (χρήμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη πραγματική αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν, εξευτελίζοντας έτσι την προσωπικότητα, το επάγγελμα και τους σωστούς επαγγελματίες του κλάδου τους). Αξίες που ένα μόνο πανεπιστήμιο στον πλανήτη μπορεί να στις διδάξει και που είναι πολύ εύκολο να μπείς, αλλά οι εξετάσεις είναι καθημερινές και δύσκολες γιατί λίγοι μόνο, μετρημένοι στα δάχτυλα, μπορούν ή έχουν την τύχη να αποφοιτήσουν και να είναι άνθρωποι με αξίες. Το μεγάλο αυτό πανεπιστήμιο λέγεται οικογένεια. Οι δάσκαλοι σου σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι δύο μόνο άνθρωποι, οι γονείς σου, που είναι και οι πιο αυστηροί κριτές και δύσκολα μπορείς να περάσεις το μάθημα τους. Σε ετοιμάζουν για την αποφοίτηση σου, σε εφοδιάζουν με όλες εκείνες τις γνώσεις και τις αξίες που είναι απαραίτητες για να επιβιώσεις. Σε εφοδίασαν με τις αξίες και τις αρχές που είναι απαραίτητες για έναν έντιμο βίο.

''Για ένα καθαρό μέτωπο ζούμε'' , ''τις αρχες και την ηθική σου μη πουλήσεις ποτέ'' είναι οι φράσεις που τονίζει καθημερινά ο πατέρας μου. Τα ερωτήματα που του θέτω κάθε φορά που επαναλαμβάνει τις φράσεις αυτές είναι ίδια: “Και πώς θα γίνω μεγάλος, τρανός, πλούσιος; Πώς θα επιβιώσω με αρχές και αξίες μέσα σε ένα σύστημα που καταβροχθίζει τους άξιους και επιβραβεύει-ανταμοίβει τα λαμόγια με δόξα και χρήμα;” Και πάντα μου έδινε την ίδια αποστομωτική απάντηση: “Στην ιστορία οι άνθρωποι γράφονται για τα κατορθώματα για τις αξίες για την προσφορά τους και όχι για τα λεφτά τους”. Και έτσι είναι. Τώρα που μεγάλωσα μπορώ να το καταλάβω. Έχω σαν παράδειγμα τον ίδιο. Κατάφερε να είναι ένας μέσος οικονομικά Έλληνας χωρίς να πουλήσει τις αξίες του σε κανέναν άξεστο. Δεν ξέρω αν μου είναι αρκετό να είμαι και εγώ ένας μέσος Έλληνας αφού σαν όλους τους νέους ανθρώπους έχω κι εγώ φιλοδοξίες. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι έτσι με έμαθε να πορεύομαι, έτσι θα πορευθώ.

Είναι υποχρέωση μας να σεβόμαστε όλους τους συνανθρώπους μας, να αναγνωρίζουμε την αξία των άξιων, να τους ανταμοίβουμε και να τους βοηθάμε να αναδειχθούν. Αν βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που έχει αξίες, ήθος, αρχές θα μας χρωστάει ευγνωμοσύνη και θα είναι δίπλα μας και στα δύσκολα. Τα λαμόγια εξαφανίζονται μόλις πάρουν αυτό που θέλουν.

Αφιερωμένο στα λομόγια που ζουν εις βάρος των άξιων και στους ηλίθιους που τα ανταμοίβουν.

Υ.Γ: Κάθε ομοιότητα ή ταύτιση προσώπων με το κείμενο δεν είναι τυχαία. Αναφέρομαι σε εσάς που διαβάζεται το κείμενο και σας θυμίζει κάτι από τον χαρακτήρα σας.

Υ.Γ.2: Ετυμολογία της λέξης λαμόγιο: ο απατεώνας, ο κομπιναδόρος. Η λέξη πιθανολογείται ότι προέρχεται από την ισπανική έκφραση «la moya» που σημαίνει «η τάδε».

http://in12.gr/index.php