Οι επιστήμονες της τεχνολογίας

ΣΥΜΠΤΩΣΗ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Ή ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Καθημερινές ειναι πλέον παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διεισδύει στο Αιγαίο χωρίς να καταθέτει σχέδιο πτήσεως. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίζονται και αναχαιτίζοντε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίσσεται σε εικονική αερομαχία αφου πολλά απο τα τουρκικά αεροσκάφη φέρουν οπλισμό.

Από άρθρα που διάβασα στο διαδίκτυο καταλήγω σε άσχημα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που με οδηγούν να θυμηθώ εποχές Ιμίων. Και τώρα που λέω Ίμια, ανατρέχοντας σε δημοσιεύσεις του παρελθόντος για να θυμηθώ τι είχε συμβεί τότε (ημούν μόλις 11 ετών) και σε σημερίνες δημοσιεύσεις για να καταλάβω τι καθεστώς επικρατεί τώρα , σάστισα. Τότε Χριστούγενα του 1995 όταν ξεκίνουσε η κρίση των Ιμίων, όπως έχει γραφτεί στην ιστορία, δεν είχα την ωριμότητα της σκέψης για να καταλάβω τη κρισημότητα της κατάστασης. Κι' όμως,ήμασταν ενα βήμα μακρία απο τη μάχη. Μια μάχη που αν είχαμε αρχηγό της Ελλάδας τον Κων/νο Καραμανλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, δε θα είχε αποφευχθεί, γιατί και οι δυο ήταν Αρχήγοι των Ελλήνων, γιατί και οι δύο δε διαπραγματεύονταν τα συμφέροντα και τα σύνορα της Ελλάδας.Μια μάχη στην οποία κάθε Έλληνας θα έδινε κυριολεκτικά τη ζωή του. Ίσως καλύτερα λοιπόν που δεν ήταν κάποιος απο αυτούς στην εξουσία.Φτάνοντας στο σήμερα όμως παρατηρώ οτι αυτά τα Βράχια οπως πολλοί τα ονομάζουν, δεν ανήκουν πλέον στους Έλληνες . Δε μπορεί να παεί εκεί ο Έλληνας ψαράς. Τα Ίμια ανήκουν στην Έλλαδα αλλά κανένας Έλληνας δε μπορεί να πατήσει στο αιματοβαμμένο χώμα τους. Εκεί που τρία Παλικάρια θυσιάστηκαν για αυτό που ορισμένοι ονομάζουν Βράχια. Ήταν οι τρείς σύγχρονοι Ήρωες ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο. Πλέον με την ωριμότητα της ηλικίας και γνωρίζοντας ανθρώπους που εκείνες τις μέρες με τα ψαροκάϊκα περιφρουρούσαν τα Ίμια και που μου διηγήθηκαν γεγονότα, μπορώ να πώ σχεδόν με βεβαιότητα οτι υπήρχαν κάποιοι Έλληνες που ήταν έτοιμοι να χυμήξουν στη μάχη για να διαφυλάξουν τα χωρικά μας ύδατα.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θυμίζουν πολύ εκείνα των Ιμίων. Ας ευχυθούμε να μην γίνει ορθή επανάληψη γιατί οι γείτονες δεν διεκδικούν πλεον μόνο τα ερημονήσια μας αλλά και νησιά μεγαλύτερα σε έκταση και πληθυσμό όπως η Ρόδος και η Κώς. . Και ας σταματήσει πια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί κάθε δύσκολη κατάσταση για να ασκεί τη πολιτική του ενάντια στη κυβέρνηση.Υπάρχουν πολλα ζητήματα προς επίλυση, συμφωνώ, αλλά τέτοια θέματα δεν μπορούν αφήνονται στο έλεος τους.